Türk Öğrenciler İtalya Vizesi Alamıyor

“`html

İtalya’daki Vize Sorunları Türk Öğrencileri Mağdur Ediyor

İtalyan uzmanlar, eğitim hakkı kazanmış olmalarına rağmen vize alamayan Türk öğrencilerin durumunun acilen göz önüne alınması gerektiğini vurgulamaktadır.

Geçtiğimiz hafta, İtalyan üniversitelerine kabul alan fakat vizeleri çıkmadığı için İtalya’ya gidemeyen öğrenciler ve aileleri, İstanbul Başkonsolosluğu önünde düzenledikleri basın açıklaması ile duruma tepki gösterdi. Bu olayın yankıları devam ediyor.

İtalya-Türkiye Dostluk Derneği üyeleri, Venedik’teki Ca’ Foscari Üniversitesi’nde Türk öğrencilerin protestosuna, üniversite binasına asılan “Türk öğrenciler hoş geldiniz” yazılı pankartla destek verdiler.

Pankartı asan derneğin başkanı ve aynı zamanda Venedik Ca’ Foscari Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Vera Costantini, ayrıca Türkiye’nin 2004-2010 yılları arasında Ankara Büyükelçiliği görevini yürütmüş emekli Büyükelçi Carlo Marsili ile birlikte konu hakkında Anadolu Ajansı (AA) muhabirine açıklamalar yaptı.

Doç. Dr. Costantini, İtalyan üniversitelerinin uluslararası öğrencilere büyük önem verdiğini belirtti. Costantini, “Yurt dışından öğrenci kabul eden üniversiteler, İtalyan eğitim sisteminde puan kazanıyorlar. Bu nedenle yabancı öğrencilerin gelmesi, üniversiteler için son derece önemli.” şeklinde konuştu.

Costantini, Türkiye gibi bazı ülkelerde İtalya’da eğitim için ofisler açtıklarını, ancak Türk öğrencilerin kabul aldıkları halde vize almadıkları sorunuyla karşı karşıya kaldıklarını ifade etti. “Öğrenci vizesinin verilmemesi, gençlerin hem uçak ücretlerini hem de bazen üniversite ödemelerini kaybetmelerine sebep oluyor.” dedi.

Costantini, İtalyan eğitim sisteminin yabancı öğrencilere hoşgeldin derken, vize işlemleri için görevlendirilmiş şirketlerin engeller çıkardığını belirterek, “Bu durumu sadece o şirkete yüklemek istemiyorum, ama hem İstanbul’daki konsolosluktan hem de özel şirketten bir açıklama bekliyoruz. Sorunun çözülmesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

İtalya’nın bu genç yeteneklere ihtiyaç duyduğunu vurgulayan Costantini, “İtalya’nın dinamik bir iş gücüne ihtiyacı var. Türk öğrenciler burada eğitim alarak İtalya’ya değer katabilirler.” şeklinde konuştu.

Protesto sonrası pankart astıkları için destek verdiklerini dile getiren Costantini, “İtalya-Türkiye Dostluk Derneği, Venedik’te birkaç yıl önce kuruldu ve bu derneğin üyeleri Türk ve İtalyanlardan oluşuyor. Öğrenci vize sorunları nedeniyle Türkçe okutman kaybetme gibi sıkıntılar yaşıyoruz. Bu durum sadece Türk öğrenciler için değil, İtalyanlar için de bir kayıptır. Mantıksız bir strateji olduğu kanaatindeyim.” dedi.

Vize talep eden öğrenciler için iyi dileklerini ileten Costantini, “Umarım sorunları hızla çözülür ve öğrenciler İtalya’ya gelirler. Bu durumda demek oluyor ki, vize bürolarımız ve diplomatlarımız durumu anlamış ve çözüm çabası içinde olmuşlardır.” ifadelerini kullandı.

Marsili: “Türk vatandaşlarının Avrupa’ya vize almak zorunda olması haksız”

Türkiye’yi yakından tanıyan emekli Büyükelçi Marsili, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Öncelikle, Türk vatandaşlarının Avrupa’ya vize almak zorunda olması oldukça yanlıştır. Diğer birçok ülke bu tür sorunlar yaşamıyor. Ayrıca, Avrupa Birliği Türk vatandaşlarının girişini kolaylaştırma taahhüdünde bulunmuş ancak bu henüz gerçekleşmedi.” diye belirtti.

Geçmişteki büyükelçilik dönemiyle karşılaştırıldığında, durumun daha da zorlaştığını kaydeden Marsili, “O dönemde güvenilir bireylere uzun süreli vize verilmesi için konsoloslarımı bilgilendirebiliyordum. Bugün ise, yasa dışı göç meseleleri nedeniyle vize kuralları daha gergin hale geldi. Türk öğrencilerin durumu bir an önce çözüme kavuşturulmalı.” diye ekledi.

İtalya’nın her daim Türkiye’ye dost bir ülke olduğunu belirten Marsili, “Öğrenci vize taleplerinin çok sayıda artması göz önünde bulundurulmalıdır. Hem mevcut kurallara uyum sağlanmalı, hem de Türk öğrencilerin İtalyan üniversitelerinde eğitim almasının iki ülke ilişkilerine katkısı düşünülmelidir.” dedi.

İtalya Dışişleri Bakanlığı’ndan AA’ya özel açıklama

İtalya Dışişleri Bakanlığı, Türk öğrencilerin vize sorunları ve İstanbul Başkonsolosluğu’ndaki basın açıklamasına etkili biçimde cevap verdi. Bakanlık, “14 Kasım’da Başkonsolos Clemente, protesto öncesi başvuru sahiplerinden bir temsilciyi kabul etti. Öğrencilere, başvuruların en kısa sürede işleme konulacağına dair güvence verildi.” şeklinde bilgilendirme yaptı.

Bakanlık, vize süreçlerinin hızlandırılması ve Türk öğrencilerin İtalyan üniversitelerine sağladığı olumlu katkıların tamamen farkında olduklarını belirtti. Geçen yıl 2 bin 600 yerine bu yıl 3 bin eğitim vizesinin değerlendirildiği bilgisini de paylaştı.

“`

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir