Dünyanın en derin çukurunun dibinde ne var? Bulgular beklenmedikti!

Kola Süper Derin Sondajı: Dünyanın En Derin Çukuru

Dünyanın en derin çukuru unvanı, Kola Süper Derin Sondajı adıyla Sovyetler Birliği’nin öncülüğünde gerçekleştirilen bilimsel bir sondaj projesine aittir. Bu derin sondaj, Murmansk bölgesinin kuzeybatısındaki Pechengsky Bölgesi’nde, Barents Denizi kıyısında bulunmaktadır. Finlandiya ve Norveç’e oldukça yakın konumda yer alan bu delik, Dünya’nın en derin deliği olarak bilinmektedir.

Kola Süper Derin Sondajı: Sıcaklık 180 dereceye Ulaştı!

Kola Süper Derin Sondajı, yalnızca 23 santimetre genişliğinde olan ancak 12.262 metre derinliğe sahip bir sondajdır. Bu muazzam derinlikteki sondaj sırasında sıcaklıkların 180°C’ye (356°F) ulaşması nedeniyle çalışmalar sona ermek zorunda kaldı. Amerika’nın ay yolculuğuyla rekabet halinde olan bilimsel bir projenin ürünü olan bu derin sondaj, diğer ülkelerin de Dünya’nın merkezine ulaşma hedefiyle başlattığı silahlanma yarışını temsil etmektedir.

Amerika’nın “Proje Mohole” adını verdiği sondaj girişimine karşın Sovyetler Birliği, Dünya’nın çekirdeğine erişmeye çalışarak 1990’lara kadar delik kazmaya devam etti. Kola Süper Derin Sondajı, aslında birkaç sondaj deliğine bağlı olan bir yapıya sahiptir ve en derin ana delik 37.8 Eyfel Kulesi uzunluğundadır.

Dünyanın En Derin Çukurunda Keşifler

Kola Süper Derin Sondajı’ndan elde edilen veriler, Dünya’nın fiziksel yapısı hakkında önemli bilgiler sunmuştur. Sondaj sırasında 2 milyar yıllık mikroskobik plankton fosilleri keşfedilirken, yeraltında serbestçe akan su varlığı da tesadüfen keşfedilmiştir.

Bilim insanları, Dünya yüzeyinin derinliklerinde granitin bazalta dönüşmediğini keşfederken, sondaj kuyusundan çıkan çamurun hidrojen gazıyla “kaynadığını” tespit etmiştir. Kola Süper Derin Sondajı, 1996 yılında tamamlanmış olup, gezegenimizin en derin insan yapımı kuyusu unvanını hala elinde tutmaktadır.

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top