Körfez’de sular ısınıyor! Yemen açıklarında ABD’nin ticari yük gemisi füzeyle vuruldu

Kızıldeniz’deki tansiyon zirve yaptı. Yemen’deki İran destekli Husiler, son zamanlarda işgalci İsrail’in Gazze’ye saldırılarına karşılık ticari gemilere saldırı düzenlenmeye devam ediyor.

UKMTO’dan yapılan açıklamada, kaptanın, Yemen’in Aden şehri yakınlarında geminin füzeyle vurulduğunu aktardığı belirtildi.

Açıklamada, civardaki gemilere dikkatlice transit geçiş yapmaları ve herhangi şüpheli bir faaliyetin kuruma bildirilmesi tavsiyesinde bulunuldu.

ABD, KONTEYNER GEMİSİNİN VURULDUĞUNU AÇIKLADI

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), Yemen’de Husilerin kontrolündeki bölgeden atılan balistik füzenin ABD konteyner gemisi “Gibraltar Eagle”ı vurduğunu duyurdu.

CENTCOM’dan saldırıyla ilişkin X sosyal medya hesabından açıklama yapıldı.

Açıklamada, “Sana saatiyle yaklaşık 16.00’da İran destekli Husi militanları, Yemen’de kontrol ettikleri bölgeden bir anti balistik füze attı. Füze, Marshall Adaları bayraklı, ABD tarafından işletilen ve ABD’ye ait ‘Gibraltar Eagle’ konteyner gemisini vurdu.” ifadeleri kullanıldı.

Yaralanan olmadığı ve geminin önemli hasara uğramadığı aktarılan açıklamada, geminin seyrine devam ettiği kaydedildi.

Açıklamada, günün daha erken saatlerinde de ABD güçlerinin Kızıldeniz’e yönelik bir balistik füze atıldığını tespit ettiği, söz konusu füzenin başarısız olduğu ve Yemen’de karaya isabet ettiği, yaralanan ya da hasar kaydedilmediği bildirildi.

KIZILDENİZ’DE YÜKSELEN TANSİYON

İran’ın desteklediği Yemen’deki Husiler, İsrail’in Gazze’deki saldırılarına tepki gerekçesiyle 31 Ekim’den bu yana Yemen açıklarında İsrailli şirketlere bağlı olduğunu söyledikleri ticari gemilere el koymaya ve bazılarına da dron ve füzelerle saldırılar düzenlemeye başladı.

ABD güçleri bu süreçte birçok kez Yemen’den atılan füze ve kamikaze dronları düşürdüğünü duyurdu.

Husilerin eylemlerinin ardından çok sayıda gemicilik şirketi, Kızıldeniz’deki seferlerini durdurma kararı aldı.

Pentagon, küresel deniz ticareti güvenliğinin tehlikeye girdiği gerekçesiyle 18 Aralık’ta bir grup ülkenin katılımıyla Husi güçlere karşı “Refah Muhafızı Operasyonu” adında çok uluslu “deniz görev gücü” oluşturulduğunu duyurdu.

Kızıldeniz’de 31 Aralık’ta İsrail’le bağlantılı gemiyi ele geçirmeye çalışan Husilere ait 3 sürat teknesi ABD helikopterleri tarafından ateş altına alındı.

Husiler, 10 Ocak’ta da İsrail’e destek olduğu gerekçesiyle Kızıldeniz’de ABD’ye ait bir geminin füze ve kamikaze dronlarla hedef alındığını duyurdu.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), 11 Ocak’ta ABD ve Japonya tarafından sunulan ve Husilerin Kızıldeniz’deki saldırılarının acilen sonlandırılmasını talep eden kararı kabul etti.

SALDIRILAR EN KISA ROTAYI TEHLİKEYE ATTI

Husilerin saldırıları, Akdeniz’i Kızıldeniz’e bağlayarak Avrupa ile Asya arasındaki en kısa rotayı sunan ve küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12’sinin yapıldığı Süveyş Kanalı’ndan geçişleri tehlikeye atarken, Kızıldeniz’de ticari gemilerin uğradığı saldırılar ve şirketlerin pes peşe aldığı kararlar, küresel ekonomide yeni bir “tedarik zinciri krizi“nin başlayacağına ilişkin endişeleri artırmıştı.

KAYNAK: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir