İş Bankası Genel Müdürü Aran: Merkez Bankası politika faizini yüzde 49’a çıkarabilir

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran’dan Faiz Açıklaması

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulunarak Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın faiz kararını değerlendirdi. Aran, yüksek faiz ortamının reel sektörü olumsuz etkilediğine dikkat çekerek politika faizinin yüzde 49’a ineceği tahmininde bulundu.

Aran, Konya Sanayi Odası’nın (KSO) Ekonomi Gazetesi işbirliğiyle düzenlediği Konya Ekonomi Forumu’nda yaptığı konuşmada, enflasyonu öncelikleyen politikada reel sektörün sorumluluklarını yerine getirdiğini ancak bu süreçte küçüldüğünü belirtti.

Enflasyonla mücadelenin önemine vurgu yapan Aran, enflasyonun düşerken sanayinin durumunu kontrol etmemiz gerektiğini ve programı daha bütünsel bir şekilde evirme ihtiyacı olduğunu dile getirdi.

Politika Faizi ve Merkez Bankası

Aran, politika faizinin yüzde 46 iken piyasadaki gecelik faiz oranının yüzde 49 olduğunu aktararak Merkez Bankası’nın faiz kararına ilişkin şunları söyledi:

“Merkez Bankası’nın Haziran ayındaki toplantısına kadar bir ay var. Bu süre zarfında piyasadaki faiz oranının yüzde 49’a ineceğini öngörüyorum. Eğer bu gerçekleşmezse, Merkez Bankası’nın faiz oranını artırmamız gerekebilir. Faiz indirimi konusunda önemli bir süreçteyiz.”

Faiz İndirimi ve Reel Sektör

Aran, yüzde 46’lık faiz oranının kredi talebinin yetersiz olduğunu belirterek faiz oranlarının artması durumunda talebin daha da azalacağına dikkat çekti. Bu durumun enflasyon üzerinde olumlu etkiler yaratacağını ancak reel sektörün finansmanı üzerinde olumsuz etkileri olabileceğini ifade etti.

Sanayicilerin Desteklenmesi

Hakan Aran, dünya pazarına ürün satan ve döviz geliri kazandıran üreticilerin desteklenmesi gerektiğini belirterek kredi faiz oranlarına işaret etti. Sanayicilerin kredi kullanımlarının mevcut ortamda işe yaramayacağını vurguladı.

“Döviz kazandıran üreticilere destek sağlanmalı. Pazarlarda müşteri kaybını önlemek için düşük faizli krediler verilmelidir. Üreticilerimizin rekabet gücünü korumak önemlidir.”

Ekonomi Politikası ve Gelecek

Hakan Aran, ekonomi politikasında reel sektöre yönelik desteklenmesi gereken alanlar olduğunu belirterek, dönüşüm sürecinde sanayicilerin desteklenmesi gerektiğini söyledi. Katma değeri yüksek ürünlere yatırım yapmayı teşvik etti.

“Sanayicilerin bu dönüşüm sürecinde desteklenmesi ve üretimlerinin gelir yaratıcı olması sağlanmalıdır. Yol haritası oluşturularak sanayicilere destek sağlanmalıdır.”

Related Posts

Çin’in döviz rezervleri nisanda 3 trilyon 281 milyar dolar oldu

Çin’in döviz rezervi varlıklarının, nisan ayında 3 trilyon 281 milyar dolara ulaştığı bildirildi.

Av sezonu sona erdi

Trabzon’da av sezonunun sona ermesiyle tezgahlarda, olta ve küçük kayık balıkçılığı ürünleri yer aldı. En çok rağbeti ise istavrit, mezgit, barbun ve somon gördü.

Nihat Zeybekci misal verdi: Faizler bu kadar yüksekken paramı faize yatırırım; faizler yüzde 30’un altındayken insanlar üretim yapar

Nihat Zeybekci misal verdi: Faizler bu kadar yüksekken paramı faize yatırırım; faizler yüzde 30’un altındayken insanlar üretim yapar

Otomotiv sektöründe kadınlara destek: Yıl sonuna kadar 500 kadına ücretsiz eğitimle iş fırsatı!

İş dünyasında cinsiyet eşitliğine dair farkındalık çalışmaları her geçen gün artsa da otomotiv endüstrisinde oranlar hâlâ yeterli seviyede değil. Otomotiv Sanayicileri Derneği tarafından açıklanan verilere göre, kadınlar otomotiv endüstrisindeki …

Çin ile ticaret savaşının ilk kurbanı Alman devi oldu

Volkswagen Grubu’nun gözde markası Audi, Avrupa’da durgun talep, Çin’de yoğun rekabet ve ABD’de ticaret baskılarıyla boğuşurken, ilk çeyrekteki düşük kâr marjı dikkat çekti. Şirket, çareyi ABD’de üretim seçeneğini masaya yatırmakta ararken Almanya’da 7 bin 500 kişiyi işten çıkarmayı planlıyor.

Nisanda fiyatı en çok artan ürün belli oldu

Nisanda fiyatı en çok artan ürün hava yoluyla yolcu taşımacılığı, en fazla düşen taze sebzeler oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir