Dolandırıcılar Artık Gençleri Hedef Alıyor!
Son zamanlarda yaşanan dolandırıcılık olaylarında dikkat çeken bir değişim yaşanıyor. Eskiden dolandırılan kişiler genellikle yaşlı insanlar olurken, artık gençler hedef alınıyor. Gelişen teknoloji ve akıllı telefon kullanımının artmasıyla birlikte gençler dijital dolandırıcılıklardan korunmakta zorlanıyor.
Kendilerine polis süsü verip emekli vatandaşı 2 milyon lira dolandırdılar: Parayı elleriyle verdi
GASA (Küresel Dolandırıcılık Karşıtı İttifak) ve dolandırıcılık tespit firması BioCatch’in raporuna göre Almanya’da yetişkinlerin %54’ü son bir yıl içinde dolandırıcılık girişimlerine maruz kaldı ve %19’u bu saldırılar sonucunda maddi zarara uğradı. Ülke genelinde toplamda 10,6 milyar avroluk bir zarar oluştu ve kişi başı ortalama kayıp 820 avro civarında.
“Borsada yüksek kazanç” vaadiyle milyonlarca liralık vurgun!
Tuzakların Yeni Adresi: WhatsApp
Son zamanlarda dolandırıcılar, klasik e-posta yöntemlerinden vazgeçerek mesajlaşma platformlarını hedef alıyor. Son 12 ayda gerçekleşen dolandırıcılık girişimlerinin %84’ü doğrudan mesajlaşma platformları üzerinden gerçekleşti ve en çok hedef alınan platform %59 ile WhatsApp oldu. Onu sırasıyla Gmail (%33), Instagram ve Facebook (%27), TikTok (%21) takip etti.
Bu gelen mesaja sakın tıklamayın! Banka hesaplarınız boşaltılabilir
Mağdurların %80’i dolandırıcılığı ödeme sağlayıcılarına bildirse de, bunların %60’ı herhangi bir işlem yapılmadığını ya da bir işlem yapılıp yapılmadığını bile bilmediklerini söylüyor. Kaybını kısmen geri alabilenlerin oranı ise sadece %35.
Ankete katılan ebeveynlerin dörtte biri, çocuklarının da dolandırıcılık kurbanı olduğunu belirtiyor. Dolandırıcılığın yarattığı duygusal stresin yanı sıra güvensizlik, kaygı ve suçluluk hissi de artıyor.
“Parola Vatan” inanılmaz taktik! 6 milyon liralık vurgun
Yazım Hatasına Dikkat!
Kullanıcılar genellikle dolandırıcılık tehlikesini fark etmekte yazım ve dil hatalarını kontrol etmeyi tercih ediyor. Ancak dolandırıcılar da bu durumu fark ederek profesyonelce hareket ediyor. En etkili önlem ise çevrimiçi incelemeleri kontrol etmek ve iade edilebilir ödeme sistemlerini kullanmak.