Mersin Büyükşehir Belediyesi, 2024’te de Çevreyi Korumak İçin Çalışmalarını Sürdürdü

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Çevre Koruma ve Kontrol Faaliyetlerine Teknolojiyi Dahil Ediyor

(MERSİN)- Mersin Büyükşehir Belediyesi, çevrenin korunması amacıyla 2024 yılında önemli adımlar attı. Modern teknolojiyi yakından takip eden Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı, su altı dronu ile donatılarak deniz temizliğine katkıda bulunurken, Elektronik Gemi Denetleme Sistemi (EGDS) ile gemileri 7 gün 24 saat denetlemeye başladı.

Mersin Büyükşehir Belediyesi ekipleri, günlük temizlik ve ilaçlama çalışmalarını sürdürürken, yıl boyunca çevre farkındalık eğitimleri düzenleyerek binlerce öğrenciye ulaştı. Gürültü kirliliğini önlemek, kara ve deniz kirliliğini engellemek amacıyla ekipler karadan, havadan, denizden ve deniz altından denetimlerini gerçekleştirdi.

Ekipler, çevreyi kirleten ve gürültü yaratanlara karşı caydırıcı idari yaptırımlar uygularken, aynı zamanda oluşan kirliliklerin temizlenmesi için çaba harcadı.

Kara, deniz ve deniz altındaki kirlilikleri temizlemek amacıyla yeni teknolojileri devreye alan ekipler, su altı dronunu kullanmaya başladı. Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi, ayrıca EGDS ile gemileri kentin her noktasından sürekli olarak denetlemeye aldı ve çalışmalarına 2024 yılında da ara vermeden devam edecek.

“Çevresel Kirlilikle Mücadelede 2024 Yılında Büyük Adımlar Attık”

Mersin Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Bülent Halisdemir, il genelinde çevresel kirlilikle ilgili birçok çalışmalarının olduğunu belirterek, “806 mahallemiz var. Hiçbir ayrım yapmadan çalışıyoruz. 2024 yılında çevresel kirlilikle mücadelede büyük adımlar attık. Bilinçlendirme ve farkındalık oluşturma konularına önem veriyoruz. Bu kapsamda 2 binden fazla öğrenciye çevre farkındalığı kazandırmak için eğitimler düzenledik” dedi.

Mersin’de farklı kurumların çevre çalışmalarını değerlendire Halisdemir, 2024 yılında 400’ün üzerinde Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) kurum görüşü vererek çevrenin korunmasına katkı sağladıklarını açıkladı.

“Günlük 5 Bin Kilometrelik Alanı Temizliyoruz”

Gürültü kirliliğini önlemek amacıyla sürekli denetim yaptıklarını vurgulayan Halisdemir, “2024 yılında sadece 16 idari yaptırım uygulamak zorunda kaldık. Bu yaptırımların toplam değeri 5.5 milyon TL’yi aştı. Halkımızın huzurunu korumak için gürültü kirliliğini en aza indirmek için titizlikle çalışıyoruz, bölgesel kontroller yapıyoruz” şeklinde konuştu.

Halisdemir, ekiplerin günlük olarak cadde, bulvar ve sokak temizliklerini gerçekleştirdiğini ve 24 saat hizmet verdiklerini belirterek, “Süpürge araçlarımız ve personelimiz ilimizin temiz kalması için gece gündüz çalışıyorlar” ifadelerini kullandı.

“Gelen Gemileri Düzenli Olarak Denetliyoruz”

Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Halisdemir, Mersin limanının temiz kalması için gerekli tedbirleri aldıklarını ve gerekli denetimleri titizlikle gerçekleştirdiklerini vurguladı. Halisdemir, “Her yıl 5 bin 400’ten fazla ticari amaçlı gemi Mersin’e geliyor. Bu gemileri düzenli olarak takip ediyoruz. 2024 yılı içinde 4 bin 675 gemiyi denetledik ve bu gemilerden 18’i denize atık bıraktıkları için ciddi idari yaptırımlar uyguladık” şeklinde konuştu.

Halisdemir, rutin temizlik çalışmalarının yanı sıra vatandaşlardan gelen şikayetleri de değerlendirdiklerini ve çözüm odaklı hareket ettiklerini belirtirken, biyosidal mücadele için 400’e yakın personelin görev yaptığını ve 2024 yılı boyunca ilaçlama faaliyetlerini sürdürdüklerini açıkladı.

“Su Altı Dronu ile Kirlilikleri Önlüyoruz”

Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak deniz denetimlerine su altı dronu ile devam ettiklerini belirten Halisdemir, su altı dronu hakkında bilgi verdi. Halisdemir, “Su Altı Dronumuz, denizin 150 metre derinliklerine kadar inebiliyor. Yüzeyden tespit edilemeyen kirlilikleri önlemek amacıyla dronumuzu kullanıyoruz. Ayrıca dronumuz istenmeyen atıkları denizden çıkarma yeteneğine sahiptir” dedi.

“Mersin Limanı Sürekli Denetleniyor”

Elektronik Gemi Denetim Sistemi hakkında bilgi veren Halisdemir, 53,5 kilometrelik kıyı şeridini kamera sistemiyle donattıklarını ve EGDS’yi kurduklarını açıkladı. Halisdemir, “EGDS ile 7 gün 24 saat gemileri denetlemeye başladık. EGDS’nin devreye girmesinin ardından 34,5 milyon TL’lik ceza uygulamak zorunda kaldık. Mersin Limanı sürekli ve tavizsiz bir şekilde denetleniyor. Denize bırakılan her atık, deniz yaşamını olumsuz etkiliyor. Mikroplastikler ciddi bir sorun oluşturuyor. Bu nedenle çöp kapanı sistemleri kurarak çalışmalarımıza devam ediyoruz” şeklinde konuştu.

“Doğaya Verdiğimiz Değer, Bize Geri Dönüyor”

Doğayla uyum içinde yaşayan bir anlayışla hareket ettiklerini vurgulayan Halisdemir, “Doğaya ne kadar değer verirsek, o kadar kazançlı çıkacağız. Doğayı kirletirsek, doğa da bize aynı şekilde karşılık verecektir. Sağlığımızı ve yaşam kalitemizi korumak için doğayı korumalıyız. Mersin’imizin, ülkemizin ve dünyamızın geleceğini korumak hepimizin sorumluluğunda” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir