AFAD, Diri Fayları İnceleyerek Deprem Tehlike Haritasını Güncelliyor
Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, 6 Şubat sonrasında bir dizi önemli çalışmanın hayata geçirildiğini ve bunlardan birinin “Türkiye Diri Faylarının Paleosismolojik Özelliklerinin Belirlenmesi Projesi” olduğunu açıkladı.
Proje kapsamında 485 diri faya öncelik verildiğini belirten Tatar, 132 fay hattında TÜBİTAK, AFAD, MTA ve 24 üniversiteden uzmanların çalışmalarının devam ettiğini vurguladı. Elde edilecek verilerle Türkiye’nin diri fay haritası ve deprem tehlike haritasının güncelleneceğini kaydetti.
AA’nın haberine göre Tatar, ulusal sismik ağlarının sürekli olarak geliştirildiğine işaret ederek, Türkiye’nin Avrupa’nın en büyük deprem gözlem ağına sahip ülke olduğunu belirtti. 2025 yılına kadar ulusal sismik ağdaki istasyon sayısının 1200’ün üzerine çıkacağını da açıkladı.
Tatar, geçtiğimiz yıllarda Azerbaycan’da kurulan derin kuyu deprem gözlem istasyonunun önemine değinerek, benzer bir çalışmanın KKTC’de de gerçekleştirildiğini ve 2025’e kadar bu çalışmaların tamamlanacağını duyurdu.
Erenköy’de kurulumuna başlanan yeni istasyonun mikro depremleri 0,1 büyüklüğüne kadar ölçebileceğini belirten Tatar, sistemin Doğu Akdeniz’deki sismik aktivitenin daha doğru bir şekilde takip edilmesini sağlayacağını belirtti.
(ANADOLU AJANSI)