Yüksekova’da Çoban Sıkıntısı

Yüksekova’nın İnanlı Köyünde Çoban Bulma Sorunu!

Yüksekova ilçesine bağlı İnanlı köyünde yaşayanlar, aylık 70 bin TL’ye çoban bulamayınca hayvanları sıra sistemiyle kendileri otlatmaya başladı. Sürüyü merada otlatan Serkan Arpat, geçen yıl yerli çoban bulunamayınca komşu ülke İran’dan çoban getirdiklerini, bu yıl da aynı sıkıntıyı yaşadıklarını belirtti.

Kışın çetin geçtiği Yüksekova ilçesinde besiciler, havaların ısınmasıyla birlikte küçükbaş hayvanlarını meralara çıkarıyor. İnanlı ve yakın çevre köylerinde hayvancılıkla uğraşanlar ise çoban bulmakta zorlanıyor. Köyde 3 bin küçükbaş hayvan bulunurken 6 ay boyunca aylık 70 bin liraya çoban bulamayan yetiştiriciler, sıra sistemi oluşturarak sürüyü otlatmaya başladı.

İnanlı köyünde küçükbaş hayvanları merada otlatan Serkan Arpat, geçen yıl yerli çoban bulunamayınca İran’dan çoban getirdiklerini, bu yıl da aynı sıkıntıyı yaşadıklarını ifade etti. Arpat, “Geçen yıl çobanlara aylık 30 ile 35 bin TL ödüyorduk. Bu yıl yerli çobanlara 70 bin lira teklif ediyoruz. Fakat hala yerli çoban bulamıyoruz. Yerli çobanların koyunlara daha iyi baktığını gözlemledik. Dışarıdan getirdiğimiz çobanlar, bölgeyi tanımadıkları için sorun yaşıyoruz. Şu anda hayvanlarımızı merada otlatmak için kendi aramızda sıra sistemi oluşturduk. Yaklaşık 1,5 ay sonra hayvanlarımızı yaylaya çıkaracağız” şeklinde konuştu.

‘İran’dan Çoban Getireceğiz’

Köylülerden Yusuf Arpat, yerli çoban bulamamaları durumunda İran’dan çoban getireceklerini belirtirken Faruk Atlı, birçok köyde çoban sıkıntısı yaşandığını ve yerli çobanlara 70 bin TL’ye kadar ücret verebileceklerini söyledi.

Related Posts

Yetiştirmesi zor, kazancı büyük! Kilosu 96 bin TL

Amasya’da Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesindeki Yedikır Su Ürünleri Üretim ve Araştırma İstasyonu’nda, uluslararası pazarda kilogramı 2 bin 500 dolara (yaklaşık 96 bin 85 TL) kadar alıcı bulan bu değerli türün yavruları, Karadeniz’e bırakılmak üzere …

Altın alımında yeni dönem: Artık fark ödemesi yapılmayacak

Türk lirasında görülen istikrarsızlık nedeniyle döviz ve altın alımında fahiş makas aralıkları uygulayan bankalar, altın alacak müşterilerini memnun etmek için kuyumculuk hizmeti vermeye başladı. Müşterilerin bankacılık uygulamaları üzerinden işlem yapmaları halinde ödeyecekleri fahiş komisyonlar, fiziki altın teslimatında bedelsiz olarak hesaba yansıtılacak.

Sağlığa zararlı oyuncak toplatılıyor: Ticaret Bakanlığı satışı durdurdu

Ticaret Bakanlığı, sağlığa zararlı olduğu belirlenen bir oyuncağın satışını yasakladı.

ABD Çin’e yönelik vergileri tek taraflı düşürmeyeceğini açıkladı

Beyaz Saray, ABD’nin Çin’e yönelik tarifeleri tek taraflı olarak düşürmeyeceğini bildirdi. Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt Çin’in taviz vermesi gerektiğini söyledi.

Resmen başladı: Kira sözleşmelerinde yeni dönem

Hazine ve Maliye Bakanlığı, tarafından emlakta denetimi sağlamak ve sahte ilanların önüne geçmek üzere, e-Devlet’ten bildirim zorunluluğuna ilişkin düzenleme resmen başladı. Kira sözleşmelerinin e-Devlet Kapısı üzerinden yapılmasına yönelik …

TMKŞ KKB hizmetlerinden yararlanarak 31 milyar TL’lik VDMK ihraç etti

Türkiye Menkul Kıymetleştirme Şirketi (TMKŞ), Kredi Kayıt Bürosu’nun (KKB) sunduğu finansal hizmetlerden yararlanarak bugüne kadar 31 milyar TL büyüklüğünde Varlığa Dayalı Menkul Kıymet (VDMK) ihraç etti. İhraç edilen VDMK’ların 21,7 milyar TL’si bireysel kredi ve alacaklardan, 9,2 milyar TL’si ise ticari kredi ve alacaklardan oluştu.