Yeni Simülasyon Merkezi Askeri Eğitime Katkı Sağlıyor

“`html

Jandarma Sıhhiye Simülasyon Merkezi ile Eğitimde Yeni Bir Dönem

Jandarma Sıhhiye Simülasyon Merkezi’nde eğitim alan askeri personelin, olası acil durumlara karşı müdahale kabiliyeti güçlendirilecek.

AA muhabirinin aktardığına göre, Türk savunma sanayisi, eğitim alanında yenilikçi bir projeye daha imza attı. HAVELSAN tarafından kurulan Jandarma Sıhhiye Simülasyon Merkezi, Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi’nde askeri personelin eğitiminde kullanılmaya başlandı.

Askeri sıhhiye personelini, hBattle ortamlarına en gerçekçi biçimde hazırlamayı hedefleyen bu merkez, çatışma bölgelerinde karşılaşabileceği tüm görsel ve işitsel unsurları simüle ederken, aynı zamanda kokudan iklim koşullarına kadar birçok detayı da dikkate alıyor.

Burası, güvenlik güçlerini sanal ortamlarda değişik senaryolara sokarak, duyusal deneyimi artırmaktadır. Merkezdeki kullanımı ileri teknoloji sayesinde, operasyon alanlarına özgü kokular, ani sıcaklık dalgalanmaları ve iklim zorlukları simüle ediliyor. Bu yöntemle, personelin fiziksel ve psikolojik dayanıklılığı artırılması hedefleniyor. Faaliyetlerde yerli alt yüklenicilerin geliştirdiği taktik tıbbi ürünler ve simülatörler de kullanılıyor.

Eğitim İki Aşamalı Olarak Gerçekleştiriliyor

Jandarma Sağlık Astsubay Kıdemli Üstçavuş Melih Zıhlı, simülasyon sistemlerinin kurulumunun ardından, Kasım 2023 itibarıyla eğitim faaliyetlerine başladıklarını belirtti.

Zıhlı, aldıkları eğitimler hakkında şunları söyledi: “Eğitim programımız sayesinde, komando timindeki sıhhiyecilerimiz, güvenli tahliye koşullarının sağlanması durumunda, operasyon sahasında yaralanan arkadaşlarının hayatta kalmasını sağlamak üzere acil tıbbi müdahale yöntemlerini uygulamalı olarak öğreniyorlar. Bu eğitimler, zorlu hava ve arazi koşulları altında ve çatışma stresinde uygulanabilmektedir.”

Eğitim iki aşamadan oluşuyor. İlk aşama, Türkiye genelinde Sağlık Bakanlığına bağlı 18 farklı hastanede verilen haftalık teorik ve uygulamalı acil tıbbi müdahale eğitimidir. İkinci aşamada ise simülasyon merkezinde muharebe ve operasyon ortamlarını canlandıran bir eğitim programı gerçekleştiriliyor.

Kursiyerlerin başarılı olabilmeleri için uygulamalı derslerin en az %95’ine katılmaları ve sınavlardan 100 puan üzerinden en az 85 almaları gerektiğini belirten Zıhlı, eğitimlerini başarıyla tamamlayan personelin, 4 yıl geçerlilik süresi olan belgelerini Sağlık Bakanlığı ile düzenlediklerini, belirtti. Belgenin süresi dolduğunda ise muharip sıhhiye personelinin eğitimlerini tazeleme programına tabi tuttuklarını ifade etti.

Acil Durum Senaryoları Gerçekleştiriliyor

Merkezde verilen eğitimlerde, muharebe alanı ile hastane ortamlarının koşullarını gerçekçi bir şekilde simüle etmek amacıyla, çeşitli materyaller ve senaryolar kullanılmaktadır. Zıhlı, “Simülasyon alanlarımızda, yaralı simülatörleri, maketler ve mankenlerle gerçekçi senaryolar oluşturulmaktadır.” dedi.

Açık simülasyon alanında gerçek helikopter ve zırhlı araç materyalleri kullanılarak yaralı tahliyesi senaryoları icra edilebiliyor. Eğitimlerde, operasyon sahasında yaralanan personelin güvenli bölgeye tahliyesi, hayatta kalmasını sağlamak üzere gerekli ilk müdahalenin yapılması gibi uygulamalar yer alıyor.

Merkez Yerli Teknoloji ile Donatıldı

Jandarma Sıhhiye Simülasyon Eğitim Merkezi, Jandarma Genel Komutanlığı bütçesi ile Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda kurulmuş başarılı bir projedir. Zıhlı, merkezin yaklaşık üç yıllık bir süreç sonucunda tamamlandığını ve yerli eğitim simülatörleri ile simülasyon sistemlerinin geliştirilmiştir.

Zıhlı, verilen eğitimler sayesinde Jandarma Sıhhiye Simülasyon Merkezi’nin Türkiye’de ve bölgede örnek gösterilen bir eğitim merkezi olacağını vurguladı. “Amacımız, hayatta kalmayı öğretmektir ve kursiyerlerimizin bu bilinçle görevlerini yerine getireceklerine inanıyoruz.” dedi.

İnsan Hayatına Dokunan Görev: Sıhhiye Personeli

Jandarma Uzman Çavuş Ömer Sondoğan, muharip sıhhiye personeli olarak aldıkları eğitimler hakkında bilgi vererek, eğitim hospitalerinde tamamladıkları üç aylık temel eğitimden sonra Jandarma Sıhhiye Simülasyon Eğitim Merkezi’nde bilgisayar destekli dersler aldıklarını aktardı.

Sondoğan, “Bu eğitimler sayesinde acil tıbbi müdahale becerilerimizi geliştirdik ve gerçek operasyon senaryolarında uygulama fırsatımız oldu. Kazandığımız bu yeteneklerle, savaştaki arkadaşlarımıza etkin acil müdahale yapabilme yeteneği kazandık. Vatanımıza ve insan hayatına düşkünlüğümüzle bu görevde olmanın mutluluğunu ve heyecanını yaşıyoruz.” diye belirtti.

“`

Related Posts

Gözler Merkez’de: Faiz iner mi, sabit mi kalır?

Yatırımcıların gözü 24 Temmuz’daki Merkez Bankası toplantısına çevrildi. Enflasyondaki yavaşlamaya rağmen TL’deki değer kaybına dikkat çekiyor. Peki Merkez Bankası’nın kararı ne olacak? 24 Temmuz’da faizler düşecek mi, yoksa beklentiler boşa mı çıkacak?

Modüler Elektrikli Otonom Araç ENOCH Tanıtıldı

Savunma sanayisine entegre edilen ENOCH, modüler yapısıyla çok yönlü görevler üstlenebiliyor.

TOBB verileri açıklandı: Her üç şirketten biri kapanıyor

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) haziran verilerine göre, 2025’in ilk yarısında kurulan şirket sayısı geçen yıla kıyasla azaldı, kapanan şirket sayısı ise yüzde 14,6 oranında arttı.

Çalışanın maaşı da tehlikeye girdi! Banka yetkiyi aldı bir kere

Geçtiğimiz perşembe günü bankaların emekli maaşına bloke koymasının yolunu açan Yargıtay İçtihatları Birleştirme Büyük Genel Kurulu kararının yaratacağı olumsuzluklara bir yenisi daha eklendi. Bankaya borcunu ödemekte güçlük çeken emekli kara kara …

Bilecik’te Tarım ve Hayvancılık Çağrısı

TEMA Vakfı temsilcisi, Bilecik’te yem bitkileri üretiminin artırılması gerektiğini vurguladı.

Erzurum Hava Limanı’nda Uçuş Rakamları Arttı

2025’in ilk 6 ayında Erzurum Hava Limanı’ndan 601 bin 241 kişi uçtu, uçuş sayısı 4 bin 43 oldu.