İş Bankası Genel Müdürü Aran: Merkez Bankası politika faizini yüzde 49’a çıkarabilir

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran’dan Faiz Açıklaması

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulunarak Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın faiz kararını değerlendirdi. Aran, yüksek faiz ortamının reel sektörü olumsuz etkilediğine dikkat çekerek politika faizinin yüzde 49’a ineceği tahmininde bulundu.

Aran, Konya Sanayi Odası’nın (KSO) Ekonomi Gazetesi işbirliğiyle düzenlediği Konya Ekonomi Forumu’nda yaptığı konuşmada, enflasyonu öncelikleyen politikada reel sektörün sorumluluklarını yerine getirdiğini ancak bu süreçte küçüldüğünü belirtti.

Enflasyonla mücadelenin önemine vurgu yapan Aran, enflasyonun düşerken sanayinin durumunu kontrol etmemiz gerektiğini ve programı daha bütünsel bir şekilde evirme ihtiyacı olduğunu dile getirdi.

Politika Faizi ve Merkez Bankası

Aran, politika faizinin yüzde 46 iken piyasadaki gecelik faiz oranının yüzde 49 olduğunu aktararak Merkez Bankası’nın faiz kararına ilişkin şunları söyledi:

“Merkez Bankası’nın Haziran ayındaki toplantısına kadar bir ay var. Bu süre zarfında piyasadaki faiz oranının yüzde 49’a ineceğini öngörüyorum. Eğer bu gerçekleşmezse, Merkez Bankası’nın faiz oranını artırmamız gerekebilir. Faiz indirimi konusunda önemli bir süreçteyiz.”

Faiz İndirimi ve Reel Sektör

Aran, yüzde 46’lık faiz oranının kredi talebinin yetersiz olduğunu belirterek faiz oranlarının artması durumunda talebin daha da azalacağına dikkat çekti. Bu durumun enflasyon üzerinde olumlu etkiler yaratacağını ancak reel sektörün finansmanı üzerinde olumsuz etkileri olabileceğini ifade etti.

Sanayicilerin Desteklenmesi

Hakan Aran, dünya pazarına ürün satan ve döviz geliri kazandıran üreticilerin desteklenmesi gerektiğini belirterek kredi faiz oranlarına işaret etti. Sanayicilerin kredi kullanımlarının mevcut ortamda işe yaramayacağını vurguladı.

“Döviz kazandıran üreticilere destek sağlanmalı. Pazarlarda müşteri kaybını önlemek için düşük faizli krediler verilmelidir. Üreticilerimizin rekabet gücünü korumak önemlidir.”

Ekonomi Politikası ve Gelecek

Hakan Aran, ekonomi politikasında reel sektöre yönelik desteklenmesi gereken alanlar olduğunu belirterek, dönüşüm sürecinde sanayicilerin desteklenmesi gerektiğini söyledi. Katma değeri yüksek ürünlere yatırım yapmayı teşvik etti.

“Sanayicilerin bu dönüşüm sürecinde desteklenmesi ve üretimlerinin gelir yaratıcı olması sağlanmalıdır. Yol haritası oluşturularak sanayicilere destek sağlanmalıdır.”

Related Posts

Yetiştirmesi zor, kazancı büyük! Kilosu 96 bin TL

Amasya’da Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesindeki Yedikır Su Ürünleri Üretim ve Araştırma İstasyonu’nda, uluslararası pazarda kilogramı 2 bin 500 dolara (yaklaşık 96 bin 85 TL) kadar alıcı bulan bu değerli türün yavruları, Karadeniz’e bırakılmak üzere …

Altın alımında yeni dönem: Artık fark ödemesi yapılmayacak

Türk lirasında görülen istikrarsızlık nedeniyle döviz ve altın alımında fahiş makas aralıkları uygulayan bankalar, altın alacak müşterilerini memnun etmek için kuyumculuk hizmeti vermeye başladı. Müşterilerin bankacılık uygulamaları üzerinden işlem yapmaları halinde ödeyecekleri fahiş komisyonlar, fiziki altın teslimatında bedelsiz olarak hesaba yansıtılacak.

Sağlığa zararlı oyuncak toplatılıyor: Ticaret Bakanlığı satışı durdurdu

Ticaret Bakanlığı, sağlığa zararlı olduğu belirlenen bir oyuncağın satışını yasakladı.

ABD Çin’e yönelik vergileri tek taraflı düşürmeyeceğini açıkladı

Beyaz Saray, ABD’nin Çin’e yönelik tarifeleri tek taraflı olarak düşürmeyeceğini bildirdi. Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt Çin’in taviz vermesi gerektiğini söyledi.

Resmen başladı: Kira sözleşmelerinde yeni dönem

Hazine ve Maliye Bakanlığı, tarafından emlakta denetimi sağlamak ve sahte ilanların önüne geçmek üzere, e-Devlet’ten bildirim zorunluluğuna ilişkin düzenleme resmen başladı. Kira sözleşmelerinin e-Devlet Kapısı üzerinden yapılmasına yönelik …

TMKŞ KKB hizmetlerinden yararlanarak 31 milyar TL’lik VDMK ihraç etti

Türkiye Menkul Kıymetleştirme Şirketi (TMKŞ), Kredi Kayıt Bürosu’nun (KKB) sunduğu finansal hizmetlerden yararlanarak bugüne kadar 31 milyar TL büyüklüğünde Varlığa Dayalı Menkul Kıymet (VDMK) ihraç etti. İhraç edilen VDMK’ların 21,7 milyar TL’si bireysel kredi ve alacaklardan, 9,2 milyar TL’si ise ticari kredi ve alacaklardan oluştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir